Los Angeles (Spojené státy americké)

Los Angeles (Spojené státy americké) Los Angeles – chlouba západního pobřeží

Když se řekne Los Angeles, většině z nás se vybaví nádherné pláže Tichého oceánu a horko, ale hlavně také úžasné město, které se stalo ikonou amerického filmového průmyslu, rájem přepychu a luxusu. Los Angeles je největší město na západním pobřeží USA a je to znát opravdu na každém kroku…

Los Angeles je po městě New York druhým největším městem v USA. Město leží v Kalifornii, ve státě na západní části USA. Los Angeles je domovem pro téměř čtyři miliony lidí, celá metropolitní oblast zahrnující například vedlejší města Long Beach, Pasadena, Beverly Hills či Santa Monica, je pak domovem pro osmnáct milionů obyvatel. Díky rozsáhlé urbanizaci ale města tvoří prakticky jeden velký celek. Město samotné se rozkládá na 1300 čtverečních kilometrech, je tedy celkem rozlehlé. Los Angeles sice není hlavním městem státu Kalifornie, ale je bezpochyby jeho ekonomickým i kulturním centrem. Kalifornská ekonomika je hlavně díky Los Angeles dokonce osmou největší na světě (největší ekonomika, která netvoří samostatný stát). Město je sídlem celosvětově uznávaného Hollywoodu, kde už po několik desetiletí vznikají ty nejlepší světové velkofilmy. Los Angeles je také známé velkým množstvím bohatých obyvatel, kteří mají své rezidence například v populárním Beverly Hills.

Los Angeles je poměrně multikulturní město. Kromě původních Američanů zde žije velká komunita Hispánců, kteří do města přichází hlavně díky blízkosti hranic s Mexikem. Pokud se podíváme na rasové složení obyvatelstva, tak zjistíme, že pouhá polovina jsou běloši, 10% černoši, 11% Asiaté a 27% další rasy, z nichž více, než polovinu, tvoří právě Hispánci. Los Angeles je také Američany přezdíváno největším parkovištěm Ameriky. Město je totiž tvořeno hlavně menšími rodinnými domy a rozprostírá se na větší ploše, díky tomu obyvatelé města dojíždí do práce téměř výhradně autem (hromadná doprava zde téměř neexistuje), což je každý den příčinou velkých dopravních kolapsů na silnicích i dálnicích vedoucích městem.

Významná místa v Los Angeles

Los Angeles je doslova přecpáno celosvětově známými místy, zde si ukážeme alespoň na nejvýznamnější…

Hollywood – jak už bylo zmíněno v úvodu článku, na území města leží Hollywood, nejznámější, největší, nejvýznamnější, nejproduktivnější atd. atd. filmařské impérium světa. Filmová studia zde začala vznikat už na začátku dvacátého století a od té doby Hollywood vyprodukoval většinu známých amerických osobností. Zapomenout nelze třeba na Arnolda Schwarzeneggera, který se později po své herecké kariéře stal guvernérem státu Kalifornie.

Chodník slávy – prakticky součást Hollywoodu, zaslouží si ale zvláštní pozornost. Jedná se o známý chodník posetý dlaždicemi s hvězdami a jmény slavných amerických osobnosti. V současné době zde najdeme už na 2000 hvězd…

Downtown Los Angeles – centrum celé metropolitní oblasti Los Angeles, jedná se o finanční a obchodní centrum města, nacházejí se zde jinak v L. A. celkem vzácné výškové budovy…

Beverly Hills – spolu se sousedícím městem West Hollywood a Holmby Hill patří Beverly Hills do tzv. zlatého trojúhelníku. Jedná se o nejbohatší části Los Angeles, potažmo celých USA a celého světa. V Beverly Hills stejně jako v sousedních městech má své sídlo spousta známých a respektovaných lidí.

Pláže v Los Angeles – město leží ve velmi teplé oblasti a navíc na březích Tichého oceánu. To si samo o sobě říká o velké množství nádherných pláží. Je tomu skutečně tak, Los Angeles je plné takřka nekonečných písečných pláží. Za všechny zmiňme asi nejpopulárnější Santa Monica Beach, Venice Beach nebo Dockweiler Beach. Pláže L. A. se také staly kulisou bezpočtu amerických seriálů a filmů, například u nás velmi populární Pobřežní hlídky s Pamelou Anderson v hlavní roli.

Historie Los Angeles

Historie města je neméně zajímavá. Jako první na březích Kalifornie stanuli španělští mořeplavci v roce 1542. Los Angeles zde bylo ale založeno až roku 1781 jako malé misijní sídlo. Po dvacet let (20. – 40. léta) devatenáctého století náležela dokonce celá Kalifornie Mexiku. Americkou armádou byla obsazena až roku 1846 a do nových USA začleněna o čtyři roky později. Napojení na transkontinentální železnici se město dočkalo až roce 1873, pak začíná díky jeho poloze význam města rapidně růst. Město bylo také blízko kalifornské zlaté horečky a po jejím skončení se zde natrvalo usadilo hodně z tehdejších zlatokopů. V roce 1913 dostává L. A. nový vodovod a stěhuje se do něj mnoho emigrantů. Po mohutných investicích do rozvoje města americkou vládou v 80. letech se město stalo městem bohatých. Na mnoha místech je ale bohužel patrný kontrast mezi bohatstvích a chudobou, hlavně díky Hispánským ilegálním imigrantům…

Kultura a sport v Los Angeles

Los Angeles je také městem kultury. Hollywood sám o sobě je kulturním centrem celé Ameriky, mimo to se zde každoročně konají desítky událostí, jež jsou s filmem a hudbou úzce spojené. Město je také hostitelem velkého množství festivalů, například herního E3. Město má také své baseballové týmu, LA Lakers a LA Dodgers. V basketbalové NBA hrají LA Clippers a fotbalový tým (Evropský fotbal) se jmenuje LA Galaxy (hraje v něm například anglická fotbalová hvězda David Beckham).

Hodnocení článku

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (hlasů: 23, průměr: 3,91 z 5)
Loading...

Napsat komentář

  1. Luboš napsal:

    Úplně mám chuť tam vyrazit.

  2. Johnny napsal:

    Pravopisně je ale správně tvrdé 🙂

  3. karolína napsal:

    Už jsem tam byla krása XD

  4. lolo napsal:

    Chtěla bych tam moooc jet.

  5. donkojot napsal:

    LA Lakers nehrají baseball, ale basketbal.

Created by:
MFÁčko.cz